YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU KİMDİR?
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU KİMDİR?
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk toplumunun Tanzimat Dönemi’nden başlayan değişimlerini öykü, roman ve makalelerinde kaleme alan Türk yazar, şair, gazeteci ve diplomattır. Yazar asıl ününü romanlarıyla kazanabilmiştir. Yakup Kadri ömrüne çok faydalı işler sığdırabilmiş, Türk edebiyatının değerli isimlerindendir.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU'NUN HAYATI
Yakup Kadri, 1889 yılında Mısır’da dünyaya gelmiştir. Kahire’de doğan Yakup Kadri, ailesiyle birlikte ilerleyen dönemde Türkiye’ye gelmiştir. Türkiye’ye geldikten sonra ilk eğitimini Manisa’da almıştır. 1903 yılında İzmir İdadisi’ne girmeyi başarmış ve lise yıllarında edebiyata ilgisi başlamıştır. Babası vefat edince İzmir’deki eğitimini tamamlayamayan Yakup Kadri, 1905 yılında annesi ile birlikte tekrar Mısır’a dönmek zorunda kalmıştır. Mısır’da Jön Türklerle tanışan Yakup Kadri, bu durumun etkisiyle politikaya ilgi duymaya başlamıştır. Ünlü yazar, 1908 yılında İstanbul’a geldi ve burada Balkan Savaşı’na kadar yaşadı. Yıl 1912’yi gösterdiğinde Yakup Kadri, tüberküloza yakalandığını öğrendi ve tedavi için 1916 yılında İsviçre’ye gitti. Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanınca Türkiye’ye geri döndü.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU'NUN
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, sadece roman türünde değil; anı, şiir, öykü, oyun gibi çok farklı alanlarda eserler vermiştir. Nur Baba ve Kiralık Konak romanları dışında Sodom ve Gomore, Panorama, Bir Sürgün ve Ankara romanları da çok değerlidir. En ünlü eseri ise 1932 yılında kaleme aldığı Yaban isimli romanıdır.
Anı türünde ise Zoraki Diplomat dışında Anamın Kitabı, Vatan Yolunda, Politikada 45. Yıl eserleri dikkat çekmeyi başarmıştır. Bir Serencem, Rahmet, Milli Savaş Hikayeleri isimli öyküleri de çok sevilmiştir. Ünlü yazar Ahmet Haşim ve Atatürk hakkında monografiler yazmıştır. Sahnelenmemiş olsa bile Veda, Sağanak, Nirvana ve Mağara oyunları çok severek okunmuştur.
Yakup Kadri ayrıca kadınlar hakkında Kadınlık ve Kadınlarımız isimli makalesini kaleme almıştır. Halide Edip Adıvar, Falih Rıfkı ve Mehmet Asım ile birlikte İzmir’den Bursa’ya olan yolculuğunu İzmir’den Bursa’ya adlı makalesinde anlamıştır. Bunlar dışında Yakup Kadri’nin Ergenekon, Seçme Yazılar, Alp Dağları’ndan ve Miss Chalfrin’in Albümünden isimli makaleleri vardır. Yakup Kadri şiirle de ilgilenmiştir. Erenlerin Bağından, Okun Ucundan adlı şiirleri ile beğeni toplamıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder